Consiliul Raional Сălărași

PAGINA OFICIALĂ

Ca urmare a Ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Călărași din data de 25 februarie 2022, s-au întreprins un șir de acțiuni pentru a gestiona fluxurile migraționale înregistrate în raionul Călărași.

  

Pentru a asigura buna coordonare, prin Dispoziția nr.20 din 28 februarie a președintelui raionului, a fost instituit Grupul de lucru pentru gestionarea fluxului de străini care vin în teritoriul raionului din Ucraina. În grupul respectiv, condus de Zinaida Țurcanu, vicepreședintele raionului, au fost incluși reprezentanți din diferite instituții-cheie care pot interveni în situația excepțională care se atestă la moment. Grupul dat deja asigură logistica și buna funcționare a centrelor de plasament temporar.

Astfel, până la data de 1 martie 2022 s-au înregistrat oficial 162 de refugiați ucraineni care au fost cazați pe teritoriul raionului Călărași, atât în centrele provizorii, cât și la domiciliile unor persoane. La Centrul de plasament temporar pentru refugiați din orașul Călărași au fost cazate 21 de persoane, inclusiv copii de diferite vârste. Centrul respectiv a fost amenajat în incinta Centrului Dirk Harting din orașul Călărași (în fosta Secție Covid, cunoscut și ca Centrul de vaccinare) și are o capacitate de 40 de locuri.

Călărășenii au dat dovadă de empatie și au venit în număr mare la centrulde colectare a donațiilor pentru refugiați deschis la Consiliul raional Călărași. Mai exact, până la data de azi au fost înregistrați 57 de donatori, care au adus produse de primă necesitate pentru refugiați (alimente, produse de igienă, medicamente, haine, jucării etc.). Tot aici au ajuns și donațiile colectate până luni de Primăria orașului Călărași la Gospodăria Comunal-Locativă. Le suntem recunoscători pentru sprijin tuturor persoanelor care au adus ajutoare, precum și celor doi agenți economici care s-au alăturat: SRL Cvacons Lux și SRL ”Lord-Rustic”, dar și unor biserici din raion, filialei de Cruce Roșie Călărași, precum și altor voluntari și instituții care s-au implicat și continuă să dea o mână de ajutor. O mare parte dintre produsele și articolele adunate au ajuns deja la familiile refugiate, iar ceea ce se acumulează în aceste zile va fi direcționat în funcție de necesitățile care vor interveni pe parcurs.

La data de 28 februarie s-a desfășurat o ședință cu primarii din raion, în scopul de a stabili acțiunile pe care trebuie să le întreprindă în teritoriu. În seama primarilor s-a pus, pe lângă ajutorarea refugiaților primiți în localitățile lor, identificarea suplimentară a unor instituții și locuințe din teritoriu, disponibile de a primi alți refugiați ucraineni.

E de menționat faptul că instituțiile de educație timpurie din întreg raionul sunt deschise pentru a primi copiii refugiaților, iar în cazul copiilor de vârstă școlară se oferă posibilitatea înmatriculării lor în instituțiile de învățământ din teritoriu.

Persoanele care au nevoie de asistență medicală beneficiază de ajutor gratuit, iar cheltuielile vor fi suportate din mijloacele fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală, fiind suplinite din sursele bugetului de stat și alte surse.

Pentru persoanele care doar tranzitează țara și au nevoie să înnopteze sau să se oprească pentru un termen scurt la Călărași, prioritate se va da cazării lor în Centrul Dirk Harting. Refugiații care rămân pe un teren nedeterminat vor fi repartizați în restul localităților, în centrele provizorii. Amintim că o listă cu 12 astfel centre a fost întocmită drept anexă la Procesul-verbal al Ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului Călărași din data de 25 februarie 2022. Printre ele se regăsesc: Stațiunea balneară ”Codru” din Hîrjauca (100-150 de locuri de cazare), Școala de hipoacuzi din Hîrbovăț (100 de locuri), Baza de odihnă F’estival din Leordoaia (60 de locuri), Tabăra de odihnă ”Romanița” (100 de locuri), Școala Profesională din orașul Călărași (113 locuri), Centrul Dirk Harting (40 de locuri), Grădinițele de la Sipoteni și Onișcani (40 și, respectiv 20 de locuri) etc.

Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei Călărași coordonează procesul de alimentație cu preparate de tip catering pentru refugiații cazați în oraș. Mai multe localuri și restaurante și-au arătat deja disponibilitatea de a oferi mese calde. În cazul în care unele persoane sau agenți economici își doresc să contribuie financiar direct la oferirea de mese calde refugiaților, o pot face apelând la numerele de telefon 069204648 (Rusu Elena) sau 069162296 (Zinaida Țurcanu).

Punctul de colectare a donațiilor pentru refugiați rămâne a fi deschis zilnic, în intervalul orelor 8:00 – 17:00, la primul etaj al Consiliului raional Călărași, iar lucrurile adunate vor fi îndreptate la Punctul de selectare din cadrul Centrului Dirk Harting și distribuite spre centrele provizorii din raion sau la domiciliile persoanelor care au primit refugiați.

 

Căutare pe site

Calendar

Iulie 2024
Lu Ma Mi Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Vizitatori

Azi 215

Ieri 102

Săptămînă 546

Lună 2188

Total 287203

Raionul Călărași în imagini

Consiliul raional Călărași © 2014. Toate drepturile rezervate.
or.Călărași, str. Biruinței 1, e-mail:consiliu@calarasi.md