Consiliul Raional Сălărași

PAGINA OFICIALĂ

Direcția Ocupării Forței de Muncă, în frunte cu șefa, Elena Lungu, este împuternicită să asigure implementarea politicii statului în domeniul încadrării cetățenilor în câmpul muncii,  inclusiv prin coordonarea formării profesionale, a instruirilor la locul de muncă, asigurării de șomaj etc.

 

Astăzi, 11.07.2024, la ședința Consiliului Tripartit, au fost puse în discuție următoarele chestiuni stringente:

1. Cu privire la impactul formării profesionale a șomerilor prin cursuri pe bază de voucher și prin instruirea în cadrul unității a șomerilor, ca măsuri active de ocupare a forței de muncă asupra creșterii competitivității pe piața muncii.

2. Cu privire la creșterea angajabilității în rândurile șomerilor, beneficiari de stagiul profesional, măsură activă de promovare a forței de muncă.

3. Cu privire la prezentarea Profilului raionului Călărași - analiza pieței muncii a raionului.

 Elena Lungu, șefa DOFM Călărași, a informat asistența despre starea bună a lucrurilor la capitolul formări continue, înscriindu-se 12 beneficiari (cu vouchere), majoritatea finalizând cursurile de pregătire profesională, doar că nu toți se angajează, până la urmă, sau dacă o fac, pe o perioadă scurtă.

 La DOFM, în I semestru al anului curent, au fost înregistrate 830 de persoane în căutarea unui loc de muncă, inclusiv 118 șomeri, ca la fine, să rămână 43 de șomeri. Pe parcursul semestrului I, au fost declarate 184 de locuri de muncă vacante.

 63 de șomeri sunt fără studii, unii finalizând doar 4 clase, alții – nouă, fiind destul de dificilă angajarea.

 DOFM a organizat formări cu angajatorii, cu șomerii, cu persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, mai puțin i-a reușit ghidarea în carieră, în instituțiile preuniversitare.

 Din păcate, rata de angajare este destul de mică, raionul Călărași fiind al 6-lea, de la sfârșitul listei, printre celelalte raioane, după nivelul de încadrare în câmpul muncii. De la începutul anului, doar 116 persoane s-au angajat, număr mult prea mic în comparație cu cel așteptat.

 O altă problemă a șomerilor fără studii e aflarea lor în mediul rural, unde nu activează agenți economici.

 În raionul Călărași, sunt înregistrați 1340 de agenți economic, activi fiind mult mai puțini.

 Sunt declarate peste 100 de locuri de muncă vacante, în realitate fiind mult mai multe. Din păcate, agenții economici din domeniul agriculturii nu declară locurile vacante.

 Conform datelor Biroului Național de Statistică, în raion, sunt peste 29.300 de persoane apte de muncă, după recensământul din 2024, numărul lor e mai mare, dar așteptăm datele oficiale.

 A fost votată propunerea intensificării muncii angajaților DOFM în vederea identificării potențialilor șomeri, colaborând cu instituțiile preuniversitare, și a șomerilor reali, cooperând cu primăriile, cu agenții economici. Și sugestia actualizării datelor analizei pieții muncii din teritoriul gestionat a fost aprobată în unanimitate.


Căutare pe site

Calendar

Noiembrie 2024
Lu Ma Mi Jo Vi Sa Du
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Vizitatori

Azi 177

Ieri 61

Săptămînă 177

Lună 2309

Total 299881

Raionul Călărași în imagini

Consiliul raional Călărași © 2014. Toate drepturile rezervate.
or.Călărași, str. Biruinței 1, e-mail:consiliu@calarasi.md