Drepturile omului ne permit să trăim o viață liberă și deplină, cu posibilitatea dezvoltării potențialului maxim. Respectarea lor constituie fundamentul unei societăți juste și echitabile, încurajează egalitatea și stima cetățenilor, creează un mediu sigur și stabil, pe când nerespectarea drepturilor cauzează: abuz, discriminare, nedreptate, exploatare, trafic, suferință etc.
Astăzi, 28.06.2024, a avut loc prima ședință a Comisiei raionale pentru protecția drepturilor omului.
La prima chestiune: ,,Aprobarea planului de activitate al CRPDO pentru anul 2024”, a fost pus în discuție planul anual, care s-a completat și s-a aprobat de toți membrii prezenți la întrunire.
La a doua chestiune: ,,Asigurarea formelor de protecție, în vederea respectării drepturilor omului, a persoanelor plasate în serviciile alternative de sprijin (Serviciul asistență parentală profesionistă, Tutelă/ curatelă/custodie, Serviciul asistență personală, Serviciul îngrijire socială la domiciliu)”, angajații STAS-ului, pe rând, au raportat care-i specificul muncii fiecărui serviciu, problemele cu care se confruntă atât angajații, cât și persoanele deservite, numărul de beneficiari etc. Dumnealor au răspuns la întrebările membrilor CRPDO, au sugerat idei de îmbunătățire a legislației de protecție socială, de eficientizare a muncii echipelor multidisciplinare etc.
În urma raportărilor, a întrebărilor de clarificare, a sugestiilor făcute în cadrul ședinței, Comisia raională pentru protecția drepturilor omului a votat în unanimitate următoarea decizie:
1) A lua act de informațiile angajaților STAS -ului în vederea asigurării formelor diverse de protecție socială.
2) STAS va efectua evidența inserției sociale a beneficiarilor de protecție, după 18 ani, în perioada postplasament, estimând impactul serviciilor acordate.
3) Se recomandă APL de nivelul 1 inițierea și dezvoltarea serviciilor sociale de zi pentru bătrânii singuratici.
4) APL de nivelul 1 va identifica și va ține la control strict grupurile de risc din teritoriu, eficientizând activitatea echipelor multidisciplinare.
5) Inspectoratul de Poliție și STAS vor instrui echipele multidisciplinare, în perioada iulie-octombrie 2024, în vederea prevenirii circumstanțelor de abuz și a acționării profesioniste în situații de risc ale populației.