Consiliul Raional Сălărași

PAGINA OFICIALĂ

  În ziua de 4 martie  2021 specialiștii DEADR au efectuat o vizită  de documentare la producătorii de legume pe  teren protejat din satele  Hirova, Meleșeni  și comuna Buda. Prima vizită a fost efectuată la solariile GȚ „Roșca Ion” din s. Hirova, 

care are în gestiune 24  de ari terenuri protejate.  La  momentul vizitei fermierul semăna semințe de ridichie de lună, care speră ca peste 25 – 30  de zile  să înceapă  comercializarea roadei.  La întrebarea  ce va cultiva din legume în anul acesta, fermierul a comunicat că va produce răsadă de roșii și după prima  roadă va  planta pe toată suprafața tomate, hibride care au o productivitate bună și sunt solicitate de consumatori.

  În s. Meleșeni a fost vizitată GȚ „Portnoi Anatol”, care în prezent  gestionează 80 ari de suprafețe de teren protejat.  Acum fermierul este ocupat  cu creșterea răsadei  de tomate pe care le planifică să le planteze în sol în prima  decadă a lunii aprilie. În acest  an fermierul va produce  răsadă de tomate după o nouă metodă, care cuprinde trei procedee – semănatul semințelor în palete îndesate și creșterea răsadei pînă cînd masa foliară acoperă toată suprafața, apoi pichetarea ei în ghiveci pentru a avea o masă radiculară bună cu ulterioara plantare în solarii.

  Vizitînd  com. Buda, în GȚ „Radu Agapie” lucrul mergea în toi la îngrijirea răsadei care este cultivată în palete.  Pentru anul acesta fermierul are planificată cultivarea tomatelor și a castraveților în solarii cu o suprafață aproximativă de 36 ari, iar în cămp deschis  vor  fi cultivați ardei grași, vînătă și varză.

  Din discuțiile  cu producătorii de legume am rezumat că este posibilitate de a avea o productivitate înaltă și va fi posibil de îndestulat o parte din cerințele populației din raion, dar sunt  și unele probleme  cum ar fi comercializarea mai îndelungată a legumelor obținute, și insuficiența apei  pentru irigare. Ieșire  din aceste  situații ar  fi asocierea producătorilor  de legume pentru a construi depozite  frigorifice și răcire a legumelor  pentru a fi păstrate pe termen scurt și a fi comercializate într-o perioadă mai mare de timp, și în cantități mai  mari. În ce constă apa pentru  irigare, ar  fi  util  de a construi rezervoare hidroizolate de acumulare a apelor pluviale, care ulterior ar fi folosită la cultivarea legumelor și a altor culturi.

 

Raionul Călărași în imagini

Consiliul raional Călărași © 2014. Toate drepturile rezervate.
or.Călărași, str. Biruinței 1, e-mail:consiliu@calarasi.md