Evenimente Vizită specialiștilor DEADR la producătorii de legume
În ziua de 4 martie 2021 specialiștii DEADR au efectuat o vizită de documentare la producătorii de legume pe teren protejat din satele Hirova, Meleșeni și comuna Buda. Prima vizită a fost efectuată la solariile GȚ „Roșca Ion” din s. Hirova,
care are în gestiune 24 de ari terenuri protejate. La momentul vizitei fermierul semăna semințe de ridichie de lună, care speră ca peste 25 – 30 de zile să înceapă comercializarea roadei. La întrebarea ce va cultiva din legume în anul acesta, fermierul a comunicat că va produce răsadă de roșii și după prima roadă va planta pe toată suprafața tomate, hibride care au o productivitate bună și sunt solicitate de consumatori.
În s. Meleșeni a fost vizitată GȚ „Portnoi Anatol”, care în prezent gestionează 80 ari de suprafețe de teren protejat. Acum fermierul este ocupat cu creșterea răsadei de tomate pe care le planifică să le planteze în sol în prima decadă a lunii aprilie. În acest an fermierul va produce răsadă de tomate după o nouă metodă, care cuprinde trei procedee – semănatul semințelor în palete îndesate și creșterea răsadei pînă cînd masa foliară acoperă toată suprafața, apoi pichetarea ei în ghiveci pentru a avea o masă radiculară bună cu ulterioara plantare în solarii.
Vizitînd com. Buda, în GȚ „Radu Agapie” lucrul mergea în toi la îngrijirea răsadei care este cultivată în palete. Pentru anul acesta fermierul are planificată cultivarea tomatelor și a castraveților în solarii cu o suprafață aproximativă de 36 ari, iar în cămp deschis vor fi cultivați ardei grași, vînătă și varză.
Din discuțiile cu producătorii de legume am rezumat că este posibilitate de a avea o productivitate înaltă și va fi posibil de îndestulat o parte din cerințele populației din raion, dar sunt și unele probleme cum ar fi comercializarea mai îndelungată a legumelor obținute, și insuficiența apei pentru irigare. Ieșire din aceste situații ar fi asocierea producătorilor de legume pentru a construi depozite frigorifice și răcire a legumelor pentru a fi păstrate pe termen scurt și a fi comercializate într-o perioadă mai mare de timp, și în cantități mai mari. În ce constă apa pentru irigare, ar fi util de a construi rezervoare hidroizolate de acumulare a apelor pluviale, care ulterior ar fi folosită la cultivarea legumelor și a altor culturi.