Evenimente Ședința Consiliului tripartit
Munca este nu doar o necesitate, ci și un drept fundamental al omului; salariul îndestulător, pe potriva efortului, și în condiții decente reprezintă piatra de temelie a unei societăți incluzive.
Astăzi, 25.09.2024, la a treia ședință a Consiliului tripartit, au fost puse în discuție două chestiuni: 1. Cu privire la măsurile întreprinse privind informarea șomerilor în vederea implementării art. 39 din Legea 105/2018 – consultanță, asistență și sprijinirea inițieirii unei afaceri; 2. Cu privire la conlucrarea cu șomerii în vederea angajării acestora prin stimularea mobilității forței de muncă și acordarea pentru persoanele cu dizabilități accentuate sau severe a subvenției lunare neimpozabile, pentru acoperirea cheltuielilor de transport.
Specialistul DOFM, Natalia Chitoroagă, a informat membrii Consiliului tripartit despre starea de lucruri, menționând familiarizarea tuturor șomerilor despre prevederile art. 39 din Legea 105/2018, situația din ultimii patru ani fiind următoarea: 9 șomeri au fost informați, 11 au aplicat la proiecte, 9 au beneficiat de proiecte, au creat 22 de locuri de muncă și unul nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale.
A fost propusă ideea extinderii ariei de informare a populației, pentru inițierea unei afaceri.
La doua chestiune, Natalia Chitoroagă a familiarizat asistența despre acțiunile întreprinse de către DOFM, menționând și problemele implementării măsurilor active de stimulare a mobilității forței de muncă:
• Lipsa persoanelor corespunzătoare. Persoanele cu dizabilități se adresează la DOFM Călărași doar pentru a beneficia de statut care să le permită acordarea unui ajutor social, deținând gradul mediu de dizabilitate, ceea ce nu le permite să se încadreze în condițiile art. 41, p. (21).
• Lipsa locurilor de muncă care să corespundă necesităților persoanelor cu dizabilități severe și accentuate. Chiar dacă persoanele date se adresează la DOFM Călărași, ele sunt foarte puține, iar angajatorii refuză angajarea lor.
• Persoanele cu gradul sever și accentuat de dizabilitate, de obicei, nu doresc și / sau nu au condițiile necesare pentru a face naveta.
Au fost propuse ideile: convingerea agenților economici să angajeze și persoanele cu dizabilități, creându-le mediul necesar incluziv, dar și STAS, la identificarea persoanelor menționate, neîncadrate în câmpul muncii, mai ales din mediul rural, să le direcționeze la DOFM, pentru acordarea asistenței necesare.