Consiliul raional Сălărași

PAGINA OFICIALĂ

 

Direcția Asistență Socială și Protecție a Familiei Călărași  în colaborare  cu Direcția de Învățământ Călărași au organizat pentru copii din Serviciul Asistență Parentală Profesionistă o minunată sărbătoare de 1 IUNIE oferindu-le copiilor din plasament o excursie în s. Hoginești  “La Casa Olarului”. Excursia a  incul un program educativ cu referire la istoria olăritului și trăsăturile distinctive ale acestuia. 

Gazda dl. Gonciari Vasilii meșter popular al Republicii Moldova le-a explicat copiilor importanța culturală a artei olăritului, câte feluri de lut sunt,  cum se pregătește materia primă utilizată în olărit,  căt timp ia acest proces și cum se modelează  însăși obiectele din lut.  Care este importanța  arderei i oalelor , precum și cuptoarele în care obiectele confecționate sunt arse. Cât este de important desenul și ce semnifică el.   Micuții au avut ocazia personal să probeze modelarea lutului printr-un  master class oferit de renumitul olar individual fiecărui membru al excursiei.  O amprentă deosebită a lăsat în inima micuților Muzeul de ceramică tradițională bogat în varietatea de obiecte, suvenire, vase, etc. precum și de culorile vii cu glazură sau neglazurate ale oalelor.  Prepeleacul din curte (par cu câteva ramuri în vârful cărora erau agățate oalele cu gura în jos, ca să se scurgă după ce au fost spălate) a înveselit copii prin denumirea sa.    

Înbucurător este faptul că situat la cumpăna dintre meșteșug și artă, olăritul-această ocupație prin care din cele mai vechi timpuri pămîntul, apa și focul au prins suflet în mîinile  alarului se bucură și astăzi de o largă prețuire și interes pentru generațiile tinere .

La finele excursiei copii au avut parte de o masă cu plăcinte, sarmale, fructe și multe dulciuri care a fost pregătită cu mare drag de Asistenții parentali profesioniști,  în deosebi sau evidențiat asistenții parentali profesioniști din Hoginești  care în calitate de gazdă  au organizat masa pentru copii cu cele mai mici detalii,  astfel transformând  ziua într-o aventură de neuitat.

Căutare pe site

Loading feeds...

Custom Logo Design


Vizitatori

Azi 120

Ieri 133

Săptămînă 1022

Lună 2617

Total 101602

Raionul Călărași în imagini

Consiliul raional Călărași © 2014. Toate drepturile rezervate.
or.Călărași, str. Biruinței 1, e-mail:consiliu@calarasi.md