Consiliul raional Сălărași

PAGINA OFICIALĂ

 

Vineri, 07 aprilie 2017, în Casa raională de Cultură Călărași s-a desfășurat Concertul aniversar,  consacrat celor 70 ani de activitate a orchestrei de muzică populară „Ciobănaș”, care a adunat adevărații admiratori ai culturi române.

     Președintele raionului Călărași Sergiu Artene a venit cu un frumos cadou din partea Consiliulul raional Călărași - un țambal, menționând și aportul participanților,  oameni de diferite  vârsteși profesii, dar pe care îi întrunește marea dragoste față de folclor,  dorința de a contribui la crearea bunei dispoziții a ascultătorilor, de a păstra și transmite generațiilor în creștere valorile autentice ale neamului nostru. Viceministrul Culturii, Postică Gheorghe a subliniat perfecțiunea si măiestria neîntrecută al acestui colectiv artistic, admirată cu cea mai convingătoare afecțiune atît în republică cît și peste hotarele ei.

Cu un cuvînt de felicitare a venit Ion Harea, șeful Oficiului Cancelariei de Stat din teritoriu. Vicepreședintele raionului Timofte Vasile a dăruit orchestrei o cobză.

Dumitru Trfan, șeful DirecțieCultură și Turism Călărași a vorbit despre aportul adus pe parcursul anilor de fiecare participant al orchestrei, oameni uniți de muzică și cânt, de dragostea față de frumos, tradiții culturale și autenticitate. Viola dăruită de Dlui se integrează perfect în armonia sunetelor orchestrei.

 Îînființată  de către lucrătorul emerit al culturii,  Grigore Duvidzon, care a condus acest colectiv până în anul 1985, în  anul1962 orchestrei i se conferă titlul onorific de colectiv ”model”.  

Din 1988 la pupitru dirijoral vine  Petru Capitan, care are grijă de viitorul colectivului, completîndu-l  cu noi tinere talente, alegând și un repertoriu variat.

           Odată cu   stabilirea  relațiilor  de colaborare reciprocă cu cele 6 orașe înfrățite: Villefranche (Beaujolais, Franţa),  Bühl (Germania),  Bielsk Podlaski (Polonia), Svetlogorsk (Belarus), Călăraşi (România) şi Dve Mogili (Bulgaria ), orchestra este oaspete dorit la majoritatea  festivalurilor și sărbătorilor  organizate în diverse țări, cum ar fi „Sărbătoarea prunelor ” la Bühl, (Germana), „Sărbătoarea Vinului noi” la   Beaujolais, (Franţa),    Zilele orașului Călărași (România), Bielsk Podlaski (Polonia)...

       În anul 1995 Orchestra de muzică ”Ciobănaș” devine  laureată a  Festivalului  Maria Tănase (România).  În această perioadă de timp  orchestra colaborează  cu mai mulți  soliști profesioniști,  cum ar fi: Valentina Cojocaru, Vadim Gheorghelaș,  Daria Radu, Gheorghe Ceremuș, Sofia Vicoveanca ...

În anul 2016 orchestra  ”Ciobănaș ”  împreună cu  formația conservatorului din Villefranche au susținut  spectacole atît în Franța cît și în Republica Moldova. O bună colaborare s-a stabilit și cu Orchestra ”Cobzarul” din or. Tîrgul Ocna, România. Un tandem indiscutabil îl reprezintă evoluțiile comune cu ansamblul de dansuri populare „Codrenii”- muzica și dansul reprezentând ființa și sufletul românului.

Din totdeauna „Ciobănașul” a fost și este o orchestră excepțională cu care călărășenii se mândresc pe bună dreptate.

 
 

Căutare pe site

Loading feeds...

Custom Logo Design


Vizitatori

Azi 60

Ieri 126

Săptămînă 60

Lună 2683

Total 101668

Raionul Călărași în imagini

Consiliul raional Călărași © 2014. Toate drepturile rezervate.
or.Călărași, str. Biruinței 1, e-mail:consiliu@calarasi.md