Consiliul raional Сălărași

PAGINA OFICIALĂ

Conform Planului de Activitate, la 17 martie 2017, Direcţia Cultură şi Turism Călăraşi a continuat ciclul de seminare regionale, de data aceasta cu tema „Patrimoniul etnografic din muzeele raionului - clasificarea, sistematizarea, conservarea colecţiilor”, care a fost găzduit de Muzeul satului Bravicea.

Activităţile practice din cadrul acestuia au menirea să scoată din anonimat, să conserveze şi să păstreze pentru urmaşi patrimoniului material, şi nu numai, din “lada de zestre a neamului”. Interesul viu pentru aşa gen de activităţi a fost confirmat de cei peste 30 de participanţi (colaboratori ai muzeelor) din raioanele Călăraşi, Ungheni, Nisporeni şi Străşeni.

La lucrările seminarului a participat şi primarul satului Bravicea, Dl Alexei Zatic, care a menţionat importanţa susţinerii de către APL a activităţii muzeistice, menite să păstreze pentru urmaşi patrimoniul moştenit de la strămoşi, fapt confirmat şi de directoarea Muzeului s.

Bravicea, Dna Emilia Ţămă.

Brăvicenii au reuşit să surprindă musafirii prin ospitalitate, corectitudine şi originalitate. Chiar la începutul seminarului, oaspeţii au avut ocazia să viziteze colecţia particulară de diverse obiecte, care redau viaţa şi modul rural de trai din secolul trecut, adunată cu grijă de Dl Valeriu Bordei (un adevărat entuziast al satului). La finele seminarului, participanții au fost plăcut impresionaţi de Clubul femeilor din Bravicea (o frumoasă colaborare între biblioteca publică şi muzeul satului) cu o secvenţă din spectacolul “Domnul Goe” de Ion Luca Caragiale.

în cadrul atelierului au luat cuvântul experţii Muzeului de Etnografie şi Istorie Naturală din or. Chișinău: Dna Elena Şişcanu, doctor în ştiinţe, cercetător-coordonator, care s-a referit în alocuţiunea sa la patrimoniul etnografic din muzee în general şi cum facem clasificarea acestuia, cum sistematizăm corect colecţiile.

Dna Raisa Tabuică, custode-şef al Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a venit cu exemple concrete de evidenţa ştiinţifică a patrimoniului etnografic. împreună cu Dna Lina Bogatu, şefa Secţiei Etnografie au răspuns la numeroasele şi diversele întrebări puse de participanţii la seminar. Colaboratorii muzeelor au făcut cunoştinţă cu formularele de evidenţă a patrimoniului, în mod practic completând fişele respective. Utilitatea activităţii constă şi în faptul că oamenii au avut rara posibilitate de a împărtăşi colegilor gândurile despre specificul, succesele şi problemele întâmpinate în activitatea zilnică a muzeelor. A fost menționata necesitatea continuării ciclului de activităţi teoretice şi practice, care cu adevărat contribuie la instruirea reală a lucrătorilor de muzeu şi conștientizarea importantei activității acestor instituții în dezvoltarea culturii generale în satele ţării noastre.

 

 

Căutare pe site

Loading feeds...

Custom Logo Design


Vizitatori

Azi 60

Ieri 126

Săptămînă 60

Lună 2683

Total 101668

Raionul Călărași în imagini

Consiliul raional Călărași © 2014. Toate drepturile rezervate.
or.Călărași, str. Biruinței 1, e-mail:consiliu@calarasi.md