Consiliul raional Сălărași

PAGINA OFICIALĂ

   

La 2 martie s-au împlinit  25 de ani de la conflictul armat de pe Nistru. Tragicul eveniment s-a declanşat pe 2 martie 1992, după ce preşedintele de atunci, Mircea Snegur, a autorizat o intervenţie militară împotriva forţelor rebele care atacaseră posturile de poliţie loiale Chişinăului de pe malul stâng al Nistrului.

Iniţial, pe 2 septembrie 1990, Tiraspolul a proclamat independenţa regiunii, iar doi ani mai târziu a început războiul. Efective ale gărzii transnistrene şi unităţi de cazaci au atacat postul de poliţie din Dubăsari. În acea perioadă Republica Moldova nu avea armată. Astfel, autorităţile de la Chişinău au ripostat cu forţe de poliţişti.În timpul conflictului armat, cele mai grele lupte s-au dat la Dubăsari, Corjova, Coşniţa, Cocieri, Roghi, Tighina şi Varniţa. Potrivit datelor Ministerului Apărării, în timpul conflictului au murit 286 de oameni, iar alţi 284 au rămas invalizi.

   În memoria victimelor acestui război, la Călărași s-a comemorat acest tragic eveniment prin depuneri de flori la monumentul St cel Mare și Sfânt, în scuarul Inspectoratului de Poliție și o  Masă de pomenire a eroilor. Consiliul raional Călărași a oferit ajutor financiar  de cîte 1000 lei celor 5 familii ale celor căzuți în război. La manifestație au  fost prezenți: președintele raionului Călărași - Artene Sergiu, Zinaida Badărău, vice președinte al raionului; generalul Valeriu Troenco, ex comisar al Inspectopratului de Poliție Călărași; Dumitru Gajim, președintele Asociației  Veteranilor al Conflictului de pe Nistru...

Căutare pe site

Loading feeds...

Custom Logo Design


Vizitatori

Azi 60

Ieri 126

Săptămînă 60

Lună 2683

Total 101668

Raionul Călărași în imagini

Consiliul raional Călărași © 2014. Toate drepturile rezervate.
or.Călărași, str. Biruinței 1, e-mail:consiliu@calarasi.md