Consiliul Raional Сălărași

PAGINA OFICIALĂ

 

În perioada 07-09 septembrie delegația din raionul Călărași în frunte cu președintele Sergiu Artene a vizitat orașul german înfrățit Buhl în cadrul invitației la sărbătorea tradițională “Festivalul prunelor” (Zwetschgenfest).

Programul artistic precum și modul de organizare a acestui eveniment a fost desfășurat la cel mai înalt nivel datorită muncii autorităților locale de comun cu cetățenii orașului sub sloganul “Cu toții suntem într-o barcă” demonstrând oaspeților că sunt o comunitate unită, prietenoasă și tolerantă în cel mai pozitiv sens al cuvântului.
Cu toate acestea, participarea delegației din Călărași nu s-a limitat doar la partea festivă a evenimentului. Dimpotriva, aceasta a fost una productivă, cu agenda încarcată de întruniri și discuții în privința proiectelor și activităților comune în viitorul apropiat.
Pentru prima data în istoria colaborării cu partenerii din Germania, delegația din Călărași a fost invitată la reședința președintelui raionului Jurgen Bauerle, orașul Rastatt, unde subiectul principal de discuții s-a axat pe dotarea Spitalului raional din Călărași și a Azilului pentru persoanele în etate cu paturi multifuncționale.
Totodată, în cadrul acestei vizite, autorităților din Buhl i-a fost prezentat Raportul final de implementare a proiectului “Îmbunătățirea protecției civile în raionul Călărași prin consolidarea echipelor de pompieri-voluntari din comunele Onișcani și Sipoteni” precum și Raportul financiar. Implementarea cu succes a proiectului în cauză a prezentat drept motiv de discuții în privința extinderii acestuia prin crearea a 2 posturi de pompieri–voluntari adăugătoare în s. Bravicea și Pîrjolteni.
Un alt proiect social important discutat și analizat a fost legat de Crearea centrului comunitar și sprijinul pentru Azilul persoanelor în etate. Aici putem vorbi despre relațiile multilaterale, căci la discuții a participat și conducerea Societății filantropice United Medical Forces “Pro Humanitate” care a exprimat o disponibilitate de a aloca mijloace financiare pentru realizarea acestui proiect. Primul pas în cadrul acestuia ar fi elaborarea Acordului trilateral cu stabilirea atribuțiilor și competenței a fiecărei părți implicate.
Aspectul economic al vizitei a fost abordat în cadrul întrunirii cu Directorul executiv al întreprinderii “Schneider and Gemsa”, Tomas Gemsa. Această întreprindere este distribuitorul oficial al producției BOSCH în Europa de Est dar totodată se ocupă și cu producerea detaliilor (cablaje) și a altor piese aferente industriei automotive. În dispoziția agentului economic se află 2 hale de producere, una fiind amplasată în regiunea Baden-ului, Germania, cealaltă – în Republica Cehă. Totodată, conducerea întreprinderii are intenții de a o extinde. În acest context, au fost discutate eventualele oportunități investiționale a acesteia în Subzona Economică Liberă din Călărași. Discuția a fost una constructivă, astfel, vom aștepta noutățile din Germania în privința deciziei Consiliului de administrare a întreprinderii luate în scopul extinderii întreprinderii și investițiilor capitale a acesteia în construcția infrastructurii necesare în cadrul SZEL din Călărași.

 

Raionul Călărași în imagini

Consiliul raional Călărași © 2014. Toate drepturile rezervate.
or.Călărași, str. Biruinței 1, e-mail:consiliu@calarasi.md