Consiliul raional Сălărași

PAGINA OFICIALĂ

Astăzi, 26 aprilie se implinesc 32 de ani de la catastrofa CAE Cernobîl, Ucraina. 
Este cel mai grav accident din istoria energeticii nucleare. Acum 32 de ani un nor radioactiv s-a raspândit asupra unor întinse teritorii din Ucraina, Belarusi, Rusia. 
Sute de mii de oameni au fost evacuati din zona contaminată. Era stringent de a opri emanarea substanțelor radioactive, prin conservarea sarcofagului stației, acțiuni foarte dificile, dar și periculoase. Mii de cetățeni au fost implicati în lichidarea consecințelor, din ei 3500 de moldoveni, dintre care peste 1000 au decedat.

Ca și în toată țara și în Călărași, azi 26 aprilie 2018, au avut loc acțiuni de comemorare a victimelor catastrofei de la Cernobîl. 
În scuarul Consiliului raional a avut loc mitingul dedicat acestui tragic eveniment la care au participat membrii AO Cernobîl Călărași și conducerea raionului. 
În luarea sa de cuvînt d-l Vlad Pavel, președintele AO Cernobîl a ținut să se păstreze un minut de reculegere în amintirea celor care au decedat ca urmare a consecințelor avariei.
D-nul Sergiu Artene, președintele raionului, a menționat sacrificiul de care au dat dovadă toti participanții la lichidarea avariei de la Cernobîl, a asigurat ca Consiliul raional totdeauna va veni cu suport în sprijinul persoanelor implicate, cât și familiilor lor. Și in acest an Consiliul raional a prevăzut alocarea mijloacelor bănești pentru participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl.
D-na Bădărău Zinaida, vicepreședintele raionului, a spus că participanții la lichidarea consecințelor avariei din 1986 sânt o categorie deosebită de oameni, deoarece ei sânt unicii care în condițiile păcii au cunoscut efectele aplicării substanțelor radioactive, cu sacrificiul vieții proprii au minimalizat efectele catastrofei. Deaceea atenția statului pentru ei ar trebui, la fel, să fie mai deosebită. 
Cei prezenți au apreciat eroismul bărbaților care au participat la lichidarea consecințelor catastrofei de la Cernobîl din 1986. Au fost depuse flori la bustul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. Ulterior Consiliul raional a pus la dispoziția participanților transport pentru a se deplasa la manifestările dedicate evenimentului din Chișinău.

 

Căutare pe site

Loading feeds...

Custom Logo Design


Vizitatori

Azi 25

Ieri 65

Săptămînă 412

Lună 1377

Total 132181

Raionul Călărași în imagini

Consiliul raional Călărași © 2014. Toate drepturile rezervate.
or.Călărași, str. Biruinței 1, e-mail:consiliu@calarasi.md