Consiliul raional Сălărași

PAGINA OFICIALĂ

La ușă ne bate mult așteaptată iarnă, ca urmare a condiţiilor climaterice favorabile, pe clădirile din țară se vor forma țurțurii de gheață.

Totodată vă reamintim despre apariţia gheţii la mal şi a gheţii plutitoare pe rîurile mici, cursuri şi bazine de apă din republică, există pericolul de prăbuşire în cazul aflării persoanelor pe suprafaţa bazinelor.

Tocmai pentru a preveni înecurile copiilor şi a pescarilor iubitori de senzaţii tari, în vederea evitării accidentelor Secţia Situaţii Excepţionale Călăraşi atenţionează părinţii asupra pericolului sporit a jocului copiilor pe gheaţa bazinelor acvatice. Totodată sînt preveniţi şi pescarii de a evita pescuitul, pentru a nu se supune riscului. Gheaţa de pe bazinele acvatice în această perioadă este subţire şi fragilă. În vederea evitării tragediilor de aşa gen, e important să ţinem cont că deplasarea pe gheaţă de unul singur este periculosă.

Totodată nu este indicat să verificăm rezistenţa gheţii cu piciorul, iar în cazul în care aceasta s-a spart, să ne menţinem calmul, cerînd ajutor.

În vederea prevenirii tragediilor, Secţia Situaţii Excepţionale Călăraşivine în atenţia tuturor cetăţenilor cu următoarele recomandări:

*Evitaţi plimbatul pe gheaţă.

*Interziceţi categoric copiilor să se joace pe suprafaţa bazinelor şi rîurilor îngheţate.

*Aflarea fără risc pe gheaţă şi patinarea în grup, este posibilă numai la stabilirea unui înveliş de gheaţă trainic, cu grosimea nu mai mică de 15 cm.

*În centrul lacurilor şi rîurilor gheaţa este mai subţire în comparaţie cu cea de lîngă mal, iar în locurile de confluienţă a pîrîurilor apa nu îngheaţă deloc, sau gheaţa are o grosime neînsemnată.

*Sub zăpadă grosimea gheţii este mult mai mică, de aceea trebuie de evitat aceste locuri.

*Amatorii de pescuit să fie cît mai prudenţi.

Aceste măsuri de siguranţă pot minimaliza producerea situaţiilor excepţionale, cu urmări fatale. Reamintim că cazurile de înecuri frecvent sînt produse din cauza neglijenţii şi a iresponsabilităţii oamenilor.

În caz de situaţii de urgenţă, observate sau în care vă pomeniţi, e important să fie apelat numărul de telefon 901.

 

Şef serviciu Protecţie Civilă

a Secţiei Situaţii Excepţionale Călăraţi

Alexei Stratu

Căutare pe site

Calendar

Septembrie 2020
Lu Ma Mi Jo Vi Sa Du
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Vizitatori

Azi 1

Ieri 71

Săptămînă 327

Lună 1268

Total 172906

Raionul Călărași în imagini

Consiliul raional Călărași © 2014. Toate drepturile rezervate.
or.Călărași, str. Biruinței 1, e-mail:consiliu@calarasi.md