Consiliul raional Сălărași

PAGINA OFICIALĂ

La data de 27.06.2018, aproximativ la ora 930,  în or. Durlești,  mun. Chișinău, str. Eremei Stratan, lotul nr.83,  a avut loc un caz de electrocutare cu Gheorghe Grădinari, anul nașterii 1986, soldat cu decesul acestuia.

1. Circumstanţele accidentului

La executarea lucrărilor  de betonare  a unui gard,  pătimitul  Gheorghe Grădinari împreună cu încă o persoană utilizau o autobetonieră de tip „Renault Premium”, dotată cu pompă de beton. Lucrările se executau în zona de protecție a LEA 10 kV (nemijlocit sub conductoarele liniei), în deschizătura pil. 24/3-24/4 a fid. nr.13, PDC-18.

Autobetonieră a fost amplasată   în zona de protecție a LEA contrar prevederilor art.18, lit.a) a Regulamentului cu privire la protecția rețelelor electrice (cu ignoranța totală),  care prevede că  „la utilizarea mecanismelor pentru îndeplinirea lucrărilor în zonele de protecție a rețelelor electrice agenții economici și persoanele fizice sunt obligate să coordoneze cu ÎRE, cel puțin cu 12 zile până la începerea lucrărilor, data, condițiile și modul de realizare a acestor lucrări, care vor asigura integritatea rețelelor electrice”.

În urma manevrării manuale a furtunul betonierei, accidentatul s-a apropiat cu furtunul la o distanță inadmisibilă  de conductorul marginal a LEA-10 kV, provocând un arc electric, care  a străpuns spațiul aerian dintre conductor și furtun, fiind electrocutat mortal.

 Ajutorul  de resuscitare acordat de colegul de lucru, nu s-au încununat cu succes.

2. Cauzele accidentului

  • lipsa cunoştinţelor elementare din partea  celor implicați în lucrările de betonare,  privind pericolul ce-l prezintă curentul electric, mai ales în locurile cu pericol sporit de electrocutare;
  • amplasarea casei și a gardului în zona de protecție a LEA-10 kV, direct sub conductorii LEA-10kV;
  • încălcarea prevederilor  art.18 al Regulamentului cu privire la protecția rețelelor electrice.

Căutare pe site

Loading feeds...

Custom Logo Design


Vizitatori

Azi 13

Ieri 97

Săptămînă 451

Lună 1730

Total 134886

Raionul Călărași în imagini

Consiliul raional Călărași © 2014. Toate drepturile rezervate.
or.Călărași, str. Biruinței 1, e-mail:consiliu@calarasi.md